Úvod » BASMATI RYŽA » RYŽA BASMATI SALAMAR 1 KG
Basmati ryža 1 kg< /span>
V mene Basmati sa nazýva najušľachtilejšia odroda ryže, pestovaná na úpätí Himalájí. Už po stovky rokov je táto ryža šľachtená v Indii a Pakistane na miestach kde sú polia zavlažované vodou priamo z ľadovcov. Obe tieto krajiny majú svoj vlastný druh. V Pakistane sa jej hovorí Super Kernel Basmati, indická odroda sa nazýva Dehra Dun. Kvalita tejto ryže však nespočíva iba v jej pôvode a presnej odrode, ale aj v jej veku. Správne by Basmati mala byť po zbere aspoň na rok a pol až dva roky uskladnená v suchu a tme. Potom sa očistí a predá. Táto doba je nevyhnutná na vysychanie ryže a nízky obsah vody v zrnách je zárukou lepšej chuti, nižšej lepivosti a tiež kratšej doby prípravy. Zrno je po uvarení oveľa dlhšie ako širšie, pevné a celkovo je ryža sypká, nelepí sa a lepšie chutí. Pri varení ryže Basmati odporúčame dodržať postup, ktorý nájdete v sekcii Kuchyňa. Len tak budete mať istotu najlepšieho chuťového zážitku. Ako bolo spomenuté, naša Basmati bola po zbere uložená dva roky v silách a touto úpravou získala na kvalite. Vďaka správnemu vysychaniu v správnom balení sa naša Basmati nerozvarí, je chutná a vôňou pripomína čerstvý oriešok. Toto balenie môžete samozrejme po spotrebovaní Basmati ryže využiť na ľubovoľné účely. Vo všetkých veľkostiach priamo nabáda k skladovaniu byliniek, čaju, sušených húb, ako taštička pri cestách. Skrátka uplatnenie sa vždy nájde.
Týmto titulom sa právom pýši najušľachtilejšia odroda ryže pestovaná na úpätí Himalájí. Krištáľovo priezračná voda stekajúca z ohromnej topiacej sa ľadovcovej masy bohatej na minerály, spolu s čistým ovzduším av neposlednom rade po stáročia trvajúce usilovnosti pri šľachtení tohto najuznávanejšieho druhu, dáva ryži Basmati jej jedinečný charakter. V Pakistane sa ponecháva vyzrieť celé dva roky, čím sa plne rozvinie jej chuť a vôňa pripomínajúca oriešok. Jedine takto spracovanú Basmati môžeme nazývať "kráľovná ryža" - SUPER KERNEL BASMATI.
Ryža Basmati je charakteristická dlhým, štíhlym, kvalitným zrnom. Jej typickou výhodou je, že sa pri varení nelepí. Je ľahko a rýchlo stráviteľná, spĺňa zásady zdravej výživy, neobsahuje lepok. Je vynikajúci pri príprave exotických pokrmov, rovnako ako príloha k bežnej európskej kuchyni.
V hindčine Basmati znamená doslova "kráľovná vôňou" a tento prídomok vznikol vďaka jej jedinečnej aróme a chuti pripomínajúce oriešok.