Rosolovka riasotvará alebo lat. Tremella fuciformis je huba malého vzrastu. Vzhľadom pripomína skôr želatínový kvet ako špongiu. Často je pomenovávaná aj ako snehové ucho či medúza. Veľmi obľúbená je v tradičnej čínskej medicíne, ale aj v kuchyni, kde je považovaná za delikatesu. V poslednej dobe sa rozrastá obľuba rôsolovky v kozmetike, kde je využívaná predovšetkým na zlepšenie stavu pleti vďaka vysokému obsahu kyseliny hyalurónovej. Pri vonkajšom použití pleť hydratuje, rozjasňuje a revitalizuje.
Ustanovenie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotných tvrdeniach, nám nedovoľuje informovať vás o účinkoch tejto huby na váš organizmus. Informácie o pôsobení si prosím dohľadajte vo voľne dostupných zdrojoch na internete či v literatúre. surovina" width="250" height="160" />
Tradičné použitie:
Tri gramy rôsolovky riasotvarej vložíme do 200 ml studenej vody a privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme cca 10 min. a takto pripravený odvar užívame až 3× denne. Pred použitím rôsolovky v kuchyni je potrebné ju umyť a následne vložiť do studenej vody, kde ju necháme máčať cca 15 min. Tým získa svoju pôvodnú bielu farbu, tvar a konzistenciu. Následne môžeme používať do omáčok, polievok, povarenú do šalátov či dezertov aj do sladkých pokrmov. Je bez chuti, má gélovú štruktúru a je veľmi výživná. Vhodná je tiež na vyprážanie.
Surovina na individuálne použitie