Úvod » PODĽA NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Ostropestřec mariánský » OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ - plod celý 100g | Centrum bylin
Čeľaďhviezdnicových (Asteraceae)
SILYBUM MARIÁNOM (L) Gaertner
Ostropestrec mariánsky (s)
e Mariendistel (n)
Milk Thistle (a)
Chardon marie (f)
Cardo mariano (š)
V Pestrec mariánsky je jedno až dvojročný , statný, dekoratív-
ný bodliak. Lodyha, dole husto, hore riedko listnatá, dorastá do výšky
i cez 1 meter. Listy sú striedavé, objímavé, tuhé, na žilnatine biele
mramorované, v obryse podlhovasto eliptické, perenoklané, ostnaté.
Z vajcovitej, ostnato zubatej bázy vyrastá purpurový kvet. Plodom sú
lesklé, hnedo škvrnité nažky veľkosti asi 7 x 4 mm s bielym páperím, štetinky drsné, dole zrastené. Kvitne od júla do septembra.
2 ) Pestrec je pestovaná liečivka, pôvodom zo Stredomoria. V tep-
lejších oblastiach vzácne splaňuje.
3 ) Drogou sú plody (Fructus cardui Mariae), niekedy nesprávne
označované ako semená (Semen cardui Mariae). Tesne pred zrelosťou sa celé, páperové hlavice urežú a uložia na vetraných, suchých mís-tech, kde ešte len dozrievajú. Až potom sa šištice vymlátia a plody
zbavia páperie. Domáca príprava je dosť zložitá, preto bola bylina
ľudovými liečiteľmi využívaná málo. Je to škoda, pretože bylín s rovnakým alebo aspoň podobným účinkom nie je veľa. Ľudovo sa doteraz veľa používa aj list (Foliom cardui Mariae), trhaný na jar v máji a júni, medzi štrnástou a šestnástou hodinou.
Zriedka sa používa aj koreň (Radix cardui Mariae), kopaný na jar.
4 ) Hlavnou obsahovou látkou je sylimarín, čo je súhrnný názov pre
flavolignanové zlúčeniny a silicu. Obsiahnuté sú predovšetkým flavo-
noidy silybín, silydianín a silycristin, ďalej biogénne amíny tyramín
a histamín, niektoré aminokyseliny, cukry a množstvo oleja s vyšším
podielom nenasýtených mastných kyselín. Nájdené boli aj kvercetín,
dehydroílavonol taxibolín a opticky aktívny dehydrokoniferil.
5) Droga pôsobí ochranne na pečeňový parenchým, ovplyvňuje tvorbu žlči a jej distribúciu, preto sa používa najmä na liečbu a doliečovanie. />chorob pečene a žlčníka a tým vlastne aj celé látkové výmeny.
6) Podľa nemeckého liekopisu DAB 6 sa pripravuje jednotlivá dávka z 1 gramu drogy na pohár odvaru. Často sa pripravuje aj nálev z 1 ča-
jovej lyžičky drogy na pohár vody. Účinnejšou formou je tinktúra, aplikovaná 4krát denne po 30 až 35 kvapkách. Najúčinnejšou a tiež najjednoduchšou formou je prášok z mletých plodov v zmesi s mliečnym cukrom v pomere 1:2, a to v dávke 2 až 4 čajové lyžičiek denne.
Prášok musí byť skladovaný vo vzduchotesne uzavretej nádobe,
v suchom a pomerne chladnom prostredí. Pripravujeme si vždy len také množstvo prášku, ktoré spotrebujeme behom niekoľkých málo dní. Mleté plody totiž pomerne rýchlo žltnú a potom pôsobia skôr
opačne - liečbu spomaľujú alebo dokonca znemožňujú. Najlepším oba-om sa zdajú byť tuby od šumivého vitamínu.
7) Z drogy sa vyrába prípravok Legalon a jeho licenčná verzia Flavo-
bion. Plod je tiež súčasťou výbornej pečeňovej" čajoviny Ungolen. Dro-gu je možné podávať samostatne, ale aj v kombináciách predovšetkým s repíkom, púpavou, čakankou, zemedymom, ľubovníkom, odden-
kom pýru , medovkou, lastovičníkom a benediktom. Droga nemá žiadne výraznejšie nežiaduce účinky ani kontraindikácie. Jediná možnosť znehodnotenia drogy je práve jej možné žltnutie. podozrenie, že po
tiaže chorého môžu byť spojené s chronickou otravou alebo keď
liečime jej následky. Vcelku sa dá povedať, že ju využívame všade tam, kde sa jedná o zníženú funkciu pečene.
9) Semená pestreca sa spracovávajú dvojakým spôsobom, a to buď celé alebo mleté ??alebo drvené. Obe receptúry sa používajú takmer od nepamäti a zachovávajú maximálne množstvo účinných látok, ktoré sú obsiahnuté najmä v obale - farbive semien.
Odskúšané je nasledujúce homeopatické spracovanie: Do 0,5 litra
vody sa pridá 45 gramov dobre zrelých, čiernych semien a všetko sa po-
malu varí prikryté, až zostane 250 až 300 ml. Odvar sa zleje a potom sa pridá 250 ml liehu 90%. Vzniknutú tinktúru riedime na potenciu D4 liehom 40%. Všeobecne ju
užívame v potencii D3 alebo D4 s dávkovaním 3krát denne 10 kvapiek,
po jedle. Jej hlavné využitie je najmä v zmesi s lastovičníkom a benediktom. Táto zmes však nemá čo do množstva jednotlivých
bylín stabilné zloženie a užíva sa pri ťažkostiach s pečeňou, žlčníkom a žldou, žalúdkom (žalúdočnými šťavami). Môže sa však aplikovať
i pri gynekologických a plieni ch problémoch alebo žltačke.
10) Okrem semien sa v ľudovom liečiteľstve užíva aj list a koreň, takže sa dá vlastne využiť celá bylina. Uvedieme si niekoľko príkladov.
Pri bielem výtoku, pichaní v boku, žltačke, vodnateľnosti, zá-
nete pohrudnice a pľúc a žlčníkových kameňoch aplikujeme odvar
z 10 g sušených listov, ktoré asi 3 minúty povaríme v 0,5 litra vody
a necháme odstáť. Odvar užívame po dúškoch cez deň.
V prípade bieleho výtoku a chýbajúcu menštruáciu užívame odvar
z 10 g koreňa, ktorý varíme na miernom ohni 10 minút, necháme
chvíľu vylúhovať a pijeme 3krát denne plnú polievkovú lyžicu.
Rademacherova tinktúra je založená na princípe podielu jednotli-
vých orgánov na celkovom ochorení. Napríklad pri ťažkostiach so zažívaním sa na nich podieľa väčšinou pečeň, žlčník (žlčovody) a žalu-dek (šťavy). Veľmi stručne povedané, zloženie tinktúry sa riadi podielom
jednotlivých orgánov na celkovom ochorení. Ak Funguje žlčník ne-
dostatočne a ak sa podieľa 60% na celkových problémoch, nedávame do
kombinácie väčšie množstvo bylín podporujúcich činnosti pečene (ostro-
pestrec), ale byliny účinkujúce na žlčník (lastovičník). Ak je prí-
činou ťažkostí žalúdok, prednostne riešime tento problém aplikáciou by-
liny, ktorá pôsobí najmä na žalúdok (benedikt čubet). Kombináciou týchto troch bylín (pestrec, lastovičník, benedikt čubet) riešime operatívne problémy spojené so zažívacími orgánmi. Doterajšie-
hodobé výsledky s Rademacherovou tinktúrou sú vynikajúce.