Úvod » PODĽA NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Bazalka posvátná » BAZALKA POSVÁTNA (TULSI) vňať mletá sypaný bylinný čaj | Centrum bylín
Bazalka posvátna (Ocimum sanctum), známa tiež ako tulsi, je aromatická bylina pochádzajúca z Indie. V Indii je považovaná za posvátnu a často sa používa v ajurvédskej medicíne. Bazalka posvátna je cenená pre svoje mnohopočetné využitie, predovšetkým vďaka svojim aromatickým a chutným vlastnostiam. Bazalka posvátna je vytrvalá rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 až 60 cm. Má oválne, zelené alebo fialové listy, ktoré sú hladké alebo jemne chlpaté. Kvety sú malé, biele až purpurové a sú usporiadané do kvetenstva. , a to nielen v kulinárstve, ale aj v tradičnej medicíne. Nasledujúce sú niektoré spôsoby jej použitia:
Kulinárske použitie : Bazalka posvátna sa používa ako korenie v mnohých kuchyniach, najmä v indickej a thajskej kuchyni. Mletá nať bazalky posvátnej je obľúbená pre svoju silnú arómu a je ideálna na dochucovanie polievok, omáčiek, marinád a čajov. /span>: Sušené listy a nať bazalky posvátnej sa často používajú na prípravu bylinných čajov. Tieto čaje majú výraznú, aromatickú chuť a sú obľúbené pre svoje povzbudzujúce a relaxačné účinky. Tradičná medicína > : V ajurvédskej medicíne je bazalka posvátna využívaná pre svoje vlastnosti. Nať a listy sú často súčasťou bylinných zmesí a čajov.
Aromaterapia : Esenciálny olej z bazalky posvátnej sa získava destiláciou čerstvých listov a kvetov. Tento olej sa používa v aromaterapii pre svoje osviežujúce a povzbudzujúce vlastnosti.
Bazalka posvátna sa dobre kombinuje s mnohými ďalšími bylinami a ingredienciami, čím vytvára harmonické a chutné kombinácie. Niektoré obľúbené kombinácie zahŕňajú:
Bazalka posvátna je univerzálna bylina s bohatým využitím v kulinárstve, tradičnej medicíne a aromaterapii. Jej výrazná chuť a aróma ju robí nevyhnutnou ingredienciou v mnohých pokrmoch a jej kombinácia s ďalšími bylinami vytvára jedinečné chuťové zážitky. Mletá nať bazalky posvátnej je skvelým doplnkom každej kuchyne a záhrady. 2 čajové lžičky byliny na 1,5 dl vriacej vody. Luhujeme 10 minút.
ODPORUČANÉ DÁVKOVANIE: 2 až 4g denne.
>PRÍPRAVA ČAJA : 2 čajové lyžičky byliny na 1,5 dl vriacej vody. Luhujeme 10 minút.
ODPORUČANÉ DÁVKOVANIE: 2 až 4g denne.
>PRÍPRAVA ČAJA : 2 čajové lyžičky byliny na 1,5 dl vriacej vody. Luhujeme 10 minút.
ODPORUČANÉ DÁVKOVANIE: 2 až 4g denne.
>